ZDROWE NAPOJE I SOKI

Kochani wiele z nas ma problemy zdrowotne i leczymy się metodą domową….a tak naprawdę wystarczy warzywko czy owoc z dodatkiem i też możemy poczuć sie zdrowiej, polecam 🙂
SOK Z RZODKIEWKI
opakowanie lodu(kostki)
6 rzodkiewek
1/2 ogórka zielonego
20g dyni dojrzałej
1/2 cytryny
wszystkie składniki zmiksować 1min/7-9
*jeśli nie masz Thermomixa to w blenderze zmiksować porządnie
Zastosowanie: sok wspomaga leczenie anemii i reumatyzmu, miąższ dyni bogaty jest w karoten
SOK Z MARCHWI I SELERA NACIOWEGO
opakowanie lodu
1 marchew obrana
2 gałązki selera
1 obrana cytryna
30g miodu
zmiksować wszystko 1min/9
Zastosowanie wspomaga leczenie przeziębienia, prostaty, zapalenia migdałków, astmy, bronchitu. Poprawia wzrok
SOK Z CYTRYNY 
1 cytryna
300g chrzanu tartego
1 łyzka miodu
opakowanie lodu
wszystko zmiksować 1min/8
Zastosowanie: dla osob ze skłonnością do zawału serca, rozpuszcza drobne skrzepy krwi
SOK Z CYTRYNY NA CIEPŁO
1 obrana i wypestkowana cytryna
1/2 l wody
łyzka miodu
cytryne i miód zmiksować 6min/8, uzupełnic wodą i podgrzewać 6min/60st/2
Zastosowanie: tonizująco na wątrobę, obniża nadkwasotę żołądka, chroni naczynia krwionośne i wzmacnia błony komórek
NAPÓJ Z BURAKÓW  MARCHWI 
3 marchewki
2 buraki
1l wody
warzywa oraz 100g wody zmiksowac 1,5min/8, dodac wodę wymieszać 15s/3
Zastosowanie: działa odżywczo,oczyszczająco, odtruwająco,wspomaga leczenie w anemii, pobudza działanie wątroby
SOK Z SELERA
1 seler
1 cytryna
cukier do smaku
700 g wody
zmiksowac skladniki bez wody 1min/9, dodac wodę, zmiksować 10s/5
Zastosowanie: wspomaga leczenie kamicy nerkowej, zapalenie pęcherza
reguluje ciśnienie krwi,hamuje zaburzenie rytmu serca
SOK POMIDOROWY
3 duże pomidory
szczypta soli
szczypta cukru, pieprzu
woda wg uznania
pomidory zmiksować 1min/9, dolać wodę do smaku cukier, sól i pieprz, wymieszać
Zastosowanie: zawiera potas, reguluje ciśnienie krwi, hamuje zaburzenie rytmu serca
SOK Z JABŁKA ZE SKÓRKĄ
1 duże jabłko
cukier wg uznania
1/2 obranej cytryny
1/2 l wody
składniki oprócz wody zmiksować 30s/7-9, uzupełnić wodę i ponownie zmiksować 20s/9
Zastosowanie: zawiera duże ilości fruktozy. Skórka jabłka zawiera wapń, krzem oraz pektyny, obniża poziom cholesterolu. Dziala oczyszczająco na wątrobę i pęcherzyk zólciowy, zwiększa odporność organizmu
SOK Z BIAŁEJ KAPUSTY
1 opakowanie lodu
1/4 główki kapusty(ok 300g)
1 cytryna
700g wody
kapustę, cytrynę oraz 100 g wody zmiksować 1min/9, dolac pozostałą wodę i zmiksować 10s/6
Zastosowanie: świezy sok z kapusty dzięki zawartości witamin jest doskonałym lekiem na wrzody żolądka i dwusnastnicy (skonsultowac z lekarzem) pozytywnie wplywa na pracę mózgu. Wspomaga leczenie grypy, cukrzycy, obrzęków.
NAPÓJ Z MARCHWI I NATKI PIETRUSZKI
3 marchewki
6 gałązek natki pietruszki
1 obrana wypestkowana cytryna
700 g wody
kapustę i cytrynę i 100g wody zmiksować 1min/9 dolac pozostała wodę i zmiksować 10s/6
Zastosowanie: wspomaga leczenie zapalenia pecherza, dziala moczopędnie, antyseptycznie, poprawia wzrok
NAPÓJ Z GRUSZKI
opakowanie lodu
1 duża gruszka
1 cytryna
1/2 l wody
cukier lub miód do smaku
składniki zmiksować 30s/8
Zastosowanie: zawartość boru zwiększa bystrość umysłu i zapobiega osteoporozie
SOK AGRESTOWY
500 g agrestu
cukier lub miód do smaku
woda wg uznania
agrest umyć, oczyścić i włozyć do naczynia dodać cukier lub miód, zmiksować 30s/8, uzupełnić wodą
Wariant: zamiast agrestu można uzyć porzeczek które zawierają dużo wit.c
Zastosowanie: wspomaga leczenie schorzeń watroby, niedokrwistośc, stanów zapalnych jamy ustnej i gardła

7 uwag do wpisu “ZDROWE NAPOJE I SOKI

  1. To niestety są przepisy na napoje a nie soki. Mniej w nich witamin niż z wyciskarki.
    Aby nie „rozcieńczać” witamin polubiliśmy bazę do soków tzn. jemy deserki – mus owocowy, bez dodawania lodu i wody. Polecam 🙂

    Lubię to

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s