ZAKWAS NA ŻUREK

20141124_143323

Słoik duży najlepiej ok 1 l

woda przegotowana(tyle aby zakryło mąkę i po wymieszaniu była konsystencja śmietany) ciepła nie gorąca temp 37 st

3-4 ząbki czosnku

majeranek opcjonalnie

mąka żytnia żurkowa 6-10 łyżek

poł kromki chleba na zakwasie(przyspieszy to fermentację) choć nie trzeba

Do słoika wsypać makę do połowy słoika wlać wodę, mieszając energicznie nie może byc grudek 🙂 dodac czosnek zgnieciony, posypać majerankiem i na górę kromkę chleba (nie trzeba) wymieszać, odstawić przykryte wieczkiem nie do konca aby dochodzilo powietrze, po 2 godzinach zamieszać i odstawić i już nie ruszać 🙂

zakwas bedzie juz gotowy na 3-4 dzien ale ja trzymam 5-6 dni i potem do lodówki chowam zakręcony (chyba że chcesz zrobic juz żurek to możesz przystąpić do działania 🙂

smacznego

20141124_143354

20141124_144011

2015-11-09 13.33.05

Reklamy