ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY

Kochani stawiamy na zakwas z buraków..aby zrobić później smaczny barszczyk, czy nawet w okresie świątecznym, wigilijny, co wy na to ?? źródło sprawdzone robiłam już w zeszłym roku od Jakub Kuroń

2015-10-16 16.05.03

Składniki

duży litrowy słoik

1,5 kg buraków, obranych ze skóry (surowe)

1 kromka razowego chleba lub kromka chleba na zakwasie żytnim

1 łyżeczka kminku

główka czosnku (przekrojona na pół w całości nie obierać)

sól 1 łyżeczka

przegotowana woda letnia

Wykonanie:

Buraki kroimy na pół potem te połówki na plastry, wkładamy do słoika, robimy w rękawiczkach wrzucamy czosnek przekrojony, wrzucamy, kminek i łyżeczkę soli na (litr) na góre kromkę chleba i zalewamy wodą przegotowaną zalewamy do zakrycia kromki zakręcamy i chowamy w ciepłe miejsce i ciemne na 2-3 tyg.

Później z tego zakwasu zabieramy 500 g do zrobienia barszczyku

2014-11-29 20.59.55
2014-11-29 20.59.46
WP_20150927_14_28_54_Pro
WP_20150927_14_30_42_Pro