ZAKWAS CHLEBOWY PSZENNY

Polecam wam najprościej zrobić z zakwasu żytniego aktywnego 🙂

Potrzebny słoik 1 litr wyparzony suchy

gaza

łyżka drewniana

mąka pszenna razowa 2000 lub pszenna typ 650

(można dodać typ 500 dzięki niej pieczywo będzie jasne)

i najważniejsze 100 g aktywnego zakwasu żytniego

Zaczynamy rano

2014-10-05 10.32.15
100g zakwasu żytniego

I DZIEŃ

100 g zakwasu żytniego

100 g mąki pszennej

100 g wody letniej

wymieszac składniki, odstawić w ciepłe miejsce na noc, słoik przykryty gazą na 12 godz

Wieczorem znowu dokarmić w proporcjach 100:100 wymieszac i odstawić do rana

2014-10-06 08.17.25 2014-10-06 11.56.50 2014-10-06 11.57.55 2014-10-06 12.25.58

DZIEŃ II

Rano zakwas już zwiększy objętość będzie miał bąbelki i specyficzny zapach

MOŻNA PIEC CHLEBEK 🙂

Przechowywanie jak zakwas żytni

2014-10-06 14.49.46
odłożony do słoiczka
2014-10-06 13.36.53
aktywny gotowy do wypieku

Jedna uwaga do wpisu “ZAKWAS CHLEBOWY PSZENNY

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s