ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI

Od kiedy mam swój zakwas żytni przygotowywanie świeżego pieczywa sprawia mi wiele frajdy 🙂 Jesli nie masz takiego zakwasu, koniecznie zrób.

Do zrobienia zakwasu najlepiej nadają się mąki ciemniejsze, o wyższych typach.

Zakwas dokarmienie

Wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić go, w takich proporcjach aby otrzymać 300 g zakwasu.

Ja zawsze dokarmiam na noc w proporcjach 100:100, ponieważ w słoiku przechowuje ponad 100 g zakwasu, rano juz jest aktywny i gotowy do uzycia 

(ma babelki na powierzchni i zapach kwaskowato-winny)

Jeśli nie robimy regularnie pieczywa, należy przechowywać w lodówce i raz na tydzień dokarmić po łyżce wody i mąki

2014-08-24 19.29.08

ZAKWAS ŻYTNI

Co potrzebne do zakwasu:

duży słoik

gaza

gumka recepturka

drewniana łyżka

woda ciepła temp.37 st

mąka żytnia wysoki typ 2000

jeśli nie masz gotowej mąki żytniej, wystarczy zmielić ziarna oczyszczone żyta

1 min/obr 10

Musimy być cierpliwi potrzebujemy 5 dni na to aby zakwas był gotowy do wypieku,

 ja zawsze na początku do ciasta chlebowego dodaje 5 g drożdży świeżych, ponieważ nie jest to jeszcze silny zakwas aby chlebuś nam pięknie wyrósł.

Najlepiej rozpocząc wieczorem

I DZIEŃ 20:00

Do słoika wsypać 100g mąki i dolać 100g wody w temp 37st

wymieszać drewnianą łyżką i przykryć gazą, odłożyć w ciepłe miejsce

(najlepiej koło kaloryfera)

II DZIEŃ 8:00

zamieszac zawartość słoika i ponownie odstawić przykryte gazą na 12godz.

po 12 godzinach czyli o 20:00 dokarmić w proporcjach 50:50

wymieszać porządnie i odstawić (do piekarnika nie włączonego! ) na 24godz

III DZIEŃ 20:00

Zakwas powinien mieć juz bąbelki, wydziela specyficzny zapach kwaskowaty

(to normalne zjawisko, oznacza jedno nasz zakwas zaczyna pracować)

dokarmić 50:50, wymieszac i odstawić.

IV DZIEŃ 8:00

Wymieszać, przykryć i odstawić  na 12 godz

O godzinie 20:00 dokarmić 50:50 wymieszac i odstawić na 12 h

V DZIEŃ 8:00

Nasz zakwas jest już gotowy, powinno być dużo bąbelków na powierzchni, konsystencja gestej śmietany, mieszamy drewnianą łyżką ostrożnie, odstawić na 3 godziny po tym czasie możemy już piec chlebek 🙂

2014-08-27 16.04.31
5 dniowy , godz.16 przed robieniem chlebka
2014-08-27 16.04.38
zapach kwaskowato winny

Jeśli nie pieczemy chlebka regularnie, należy przechowywać go w lodówce przykryty wieczkiem ze słoika nie dokręconym aby powietrze dochodziło.

Raz na tydzień dokarmic po 1 łyżce mąki żytniej i wody letniej. Gdy chcemy upiec chlebek wyjąć wcześniej z lodówki połozyc w cieplym miejscu na ok 2 godz.

Jeśli mamy mało zakwasu należy dokarmić w proporcjach równych po kilka razy,wszystko zalezy od tego ile potrzebujemy zakwasu do ciasta chlebowego zwykle jest to 300 g

2014-10-05 10.33.23
ZAKWAS ŻYTNI AKTYWNY, PRZED WYPIEKIEM

3 uwagi do wpisu “ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI

  1. Witaj 🙂 mam pytanie związane z zakwasem…robie go trzeci dzień i chce spytać czy on juz do konca ma stać w piekarniku czy znowu przy grzejniku? I prosze o rade od jakiego chlebka zaczynać przygode z zakwasem zeby się udał? Pozdrawiam

    Lubię to

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s