ZAKWAS CHLEBOWY ORKISZOWY

Jeśli mamy silny zakwas żytni (3 tygodnie)

 to możemy na nim zrobić zakwas orkiszowy  źródło

potrzebna miska plastikowa

łyżka drewniana

mąka orkiszowa

100 g zakwasu żytniego aktywnego

100 g mąki orkiszowej typ 500

95 g wody letniej

wymieszać składniki, odstawić na 12 godzin

Wieczorem połączony zakwas żytni, mąka orkiszowa, woda, wymieszane odstawione na 12h
2014-09-13 09.37.27
Tak wygląda po 12 godzinach, przed dokarmieniem

Rano: 100 g mąki orkiszowej typ 500

95 g wody letniej

wymieszać o odstawić pod przykryciem na ok. 4 godz.

2014-09-13 13.57.34
gotowy zakwas orkiszowy

Po tym czasie mamy już gotowy zakwas orkiszowy 🙂 możemy robić już ciasto właściwe na chlebek orkiszowy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s