Jak należy postępować aby rosół był klarowny

Utworzyłam tą stronę ponieważ otrzymałam na email zapytania odnośnie rosołu…dlaczego rosół wyszedł mi mętny?

rosół bez smaku?

Tak więc ugotowanie rosołu to wcale nie jest takie proste jak nam sie wydaje 🙂 ważne jest jakie porcję dodajemy do wody na rosół…najlepsze to kura prawdziwa, porcja z kaczki, roztbef wołowy. Można dodać również porcję rosołową z kury, skrzydełka to ostateczność, jeśli chcemy oskubac miesko do rosolku 😉

Nie gotujemy rosołu na piersi z kurczaka!!

2014-06-22 18.36.57

rosół z kury

fe1ad-2014-05-1113-28-27

rosołek mieszany: wołowe, kura, kaczka

2015-01-02 14.46.05

rosół z kaczki

Dlaczego rosół wyszedł mi mętny?

No właśnie wpływa na to wiele czynników głównie to:

  1. gotowanie na dużym gazie
  2. mięso zostało zalane ciepłą, gorącą wodą
  3. gotowanie na piersi z kurczaka
  4. nie dodano spalonej cebulki

Gotując na mocnym gazie z mięsa wydzieliło sie białko, należy wyjąć to białko, lub zagotowac osobno pierwszą porcję do momentu puszczenia piany, potem ją wypłukać w zimnej wodzie i włozyć do wody z warzywami i gotowac na małym ogniu.

rosół bez smaku?

rosół słodki?

rosół bez smaku: ponieważ nie dodano warzyw: por, seler, pietruszka, przypraw ziele angielskie, liść laurowy, czosnek..nie przyprawiony przyprawą uniwersalną/vegeta

rosół słodki: ponieważ dodano dużo marchewki.

Do rosołu dodajemy por, marchew, seler, pietruszka nać, ziele angielskie, czosnek, dzięki przypalonej cebulce uzyskamy kolor żółty i intensywny smak i aromat, rosół przyprawiamy vegetą, pieprzem ewentualnie magii… po ugotowaniu porcji, przed wyjęciem z wywaru

Rosół to tłusta zupka musi mieć dużo oczek pływających, gotujemy na małym ogniu max 3h 

Podsumowując: porcje najlepiej mix (kura z kaczką lub wołowina z kura i kaczką) im więcej sztuk miesa tym lepszy w smaku rosół, zalane zimną wodą postawione na bardzo małym gazie, dodana przypalona cebulka przypalona i 3 godzinki pykania nie gotowania…nie wyjdzie wtedy białko i rosolek będzie klarowny 🙂

Jak zrobić idealny rosół „klik”

Reklamy

5 uwag do wpisu “Jak należy postępować aby rosół był klarowny

      1. witam serdecznie własnie robię rosół wg Pani przepisu 🙂 o efektach napiszę 🙂 proszę o przepis na vegetę made in sama 🙂 mój e-meil gtamlin@interia.pl pozdrawiam i dziękuję

        Polubienie

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s