Co należy zrobić aby wyszły nam bezy

Jak zrobić bezy

Beza to bardzo słodki kruchy wypiek, podstawowymi składnikami są białka, cukier puder i szczypta soli. Bezy można serwować same jako ciasteczka lub  przełożone kremem, bardzo często spotykamy się że są traktowane jako blaty do tortów bezowych i raritas do deserów, czy lodów. Bezy są suszone nie pieczone!  Wysuszone bezy powinny mieć białą, lub blado- żółtą barwę. Zrobienie bezów wydaje nam się, że to takie łatwe ale niestety ktoś kto nie zna tajników na sprawdzony przepis to lepiej niech nie próbuje…bo moze się rozczarować, to wcale nie polega tylko na ubiciu białek…

Poniżej przedstawiam moje rady, które pomogą wam zrobić idealne beziki 🙂

  • Białka muszą zostać dokładnie oddzielone od żółtek. Jeśli nawet odrobina żółtka dostanie się do białek, piana się nie ubije. Naczynie w którym będziemy ubijać pianę musi być czyste i suche tak samo miksujące uchwyty.
  • Do białek należy dodać szczyptę soli. spowoduje ona szybsze ubicie się piany 
  • Białka należy ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, należy dodawać po łyżce cukier puder. Włączyć piekarnik na temp 100st i rozgrzac już, podczas ubijania
  • Ubita piana jest gotowa, gdy będzie sztywna i lśniąca. Po odwróceniu miski, piana powinna się w niej utrzymać.
  • Pianę należy przełożyć do szprycy (rękaw cukierniczy lub woreczka strunowego z odciętym jednym końcem i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, dowolne kształty. Można również nałożyc łyżką.

Na koniec, należy pamiętać najważniejsze to suszenie…jest to najtrudniejszy etap, czas i temperatura.

  • Bezy powinny być suszone w temperaturze od 80- 140st, przez ok. 1- 2 godz. (a nawet dłuzej, wszystko zalezy od bezów, trzeba sprawdzić, doglądać podczas suszenia czy sie nie rumienią, jeśli by tak sie stalo, że sie rumienią można uchylic delikatnie drzwiczki, nie otwierać! wsadzić trzon łyżki drewnianej między drzwiczki, a piekarnik).

NALEŻY PAMIĘTAĆ!!!

Wysokość temperatury należy dobrać samemu.

Dużo zależy od piekarnika i wielkości bez. Lepiej w niskiej temp a dłużej niż je spalić 🙂

Nie zaleca się suszenia bez w temp  140st i więcej.

Ja osobiście, suszę bezy średniej wielkości czyli taka jak na zdjęciach 60- 80 min. w temperaturze 100-110st. Zawsze obserwuję bezy.  

Jeśli zaczną się delikatnie rumienić, ewentualnie zmniejszam temperaturę do 90- 100st. i suszę dłużej. Po upieczeniu pozostawiam bezy w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, aż wystygną.

Małe beziki suszę w temp.100st czas 45-60minut

Wykonanie „bezy” klik

Wykonanie „beziki” klik

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s