PĄCZKI PIECZONE

2017-02-02-14-42-24

Składniki na 7 szt

  • 7 g świeżych drożdży (2 łyżeczki suchych)
  • 25 ml wody
  • 200 g mąki pszennej 650
  • szczypta soli
  • 20 g miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich/lub cukier
  • 1 łyżka masła
  • 85 g mleka
  • 1 jajko
  • dżem do nadziewania, cukier puder

( ja użyłam nadzienie Zentis o smaku różanym)

plus dodatkowo mąka do podsypania stolnicy

Wykonanie w Thermomix

W naczyniu stopić masło z mlekiem 4 minuty/50 st/obr 2 przelać do miseczki. Do naczynia miksującego woda, drożdże i miód podgrzać 2 min/37 st/obr 1 odstawić do wyrośnięcia na 5 minut. Dodać przesiana mąkę i sól, wlać ostudzone mleko z masłem i jajko wyrobić 3 minuty/interwał ciasto jest rzadkie i kleiste, przełożyć do miski i przykryc na 1 h do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200st.

Blat oprósz mąką, przełóż na niego ciasto klejące i opruszyć delikatnie rozklepać ciasto na grubość około 2 cm (nie zagniataj), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Gdyby się kleiło podsypywac mąką i rozklepywać, obracając ciastem. Szklanką (wykrawaczką) wyciąć pączki, i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Z pozostałego ciasta lekko i krótko zagnieść ciasto, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć.

Pączki piec przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem lub nadzieniem a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s