ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY

2016-12-07-10-30-14-1

Składniki

duży litrowy słoik

1,5 kg buraków, obranych ze skóry (surowe)

1 łyżeczka kminku

główka czosnku (przekrojona na pół w całości nie obierać)

sól 1 łyżeczka

przegotowana woda letnia

Buraki kroimy na pół potem te połówki na plastry, wkładamy do słoika, robimy w rękawiczkach wrzucamy czosnek przekrojony, wrzucamy, kminek i łyżeczkę soli na (litr)  zalewamy wodą przegotowaną, zakręcamy i chowamy w ciepłe miejsce i ciemne na 2-3 tyg.

Później z tego zakwasu zabieramy 500 g do zrobienia barszczyku

2016-12-07-10-30-24-1

2016-12-07-10-30-49

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s