ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM

2016-11-012

Składniki

7 szt śledzi matjas

 

1/2 cebuli

 

żółtko (białko można zamrozić)

 

3 łyżeczki musztardy kremskiej

 

2 łyżeczki musztardy francuskiej (ostrej)

 

1 łyżka miodu Wielokwiatowego

 

85 g oleju rzepakowego/roslinnego (ja uzyłam olej lniany od Skworcu)

 

łyżka soku z cytryny

 

500 g mleka

szczypta  soli

pieprz biały świeżo zmielony Skworcu

Śledzie namoczyć w mleku na 5 godz. aby pozbawić ich smaku słonego.

Do naczynia na ostrze nałożyć motylek, dodać musztardy, żółtko, miód, sok z cytryny, ubić 1 min/obr 4, powoli wlać olej słonecznikowy ubijać, aż do konsystencji majonezu, cebule pokroic w drobna kostkę i dodac do sosu, dodać pozostałe składniki i wymieszać delikatnie motylkiem.

Śledzie odcedzić pokroić w paseczki szerokie na 3 cm zalać sosem musztardowym, przyprawić i dodać szczypiorek, wymieszac łyżka, przełożyć do słoiczków wyparzonych osuszonych.

Najlepsze sa po dwóch dniach wtedy się przegryzą 😉

Można przechowywać spokojnie do 2 tygodni

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s