PIERNIKI KORZENNE

2016-12-08-11-39-15

Składniki na 140 szt

300 g miodu (wielokwiatowy)może być rzepakowy Miody Wileńskich

130 g masła

90 g Ksylitol Skworcu

550 g mąki pszennej typ 500  (dodatkowo do podsypywania stolnicy, podczas wyrabiania w kulkę)

50 g mąka żytnio-razowa 2000 Młynomag

20 g przyprawy korzennej

1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia od Skworcu

1 jajko

łyżka kakao Skworcu

Lukier królewski

2 białka

2 i 1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie TM
Do naczynia masło, miód, cuker podgrzewać do połączenia się składników 4min/50st/obr2 przestudzić. W misce wymieszać mąkę, sodę, przyprawę korzenną, wsypać do naczynia do masy i dodac jajko wymieszać 30s/3-4, później wyrobić 3min/interwał będzie ciężko ponieważ masa gęstnieje więc jak juz będzie wymieszane wszystko dokładnie można przełożyć część na stolnicę i dognieść na blacie rękoma w jednolita kulkę i do lodówki na 40 minut zawinięte w folię spożywczą, a do pozostałej części dodać kakao, gdyby było za luźne można dodac mąkę ale stopniowo i nie za duzo! tą część ciasta też zawinąć w folię spożywczą i do lodowki.
Wałkujemy podsypując delikatnie z obu stron mąką i wycinamy wzory. Układam na blaszce, wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 12 minut.
Wykonanie tradycyjne
Do rondelka wrzucam masło, dodaję miód, cukier, i podgrzewam, aż składniki się połączą.
Do miski wsypuję mąkę, sodę, przyprawę korzenną, lekko przestudzoną masę z rondelka oraz jajko. Mieszam, a potem wyrabiam ręką. Ciasto na początku wydaje się troszkę zbyt luźne. Można dodac mąkę ale stopniowo i nie za duzo! Część ciasta przełożyć na stolnicę do drugiej części dodać kakao i zagniesć do jednolitego ciasta też zawinąć i schłodzić na 40 minut. Wałkujemy i wycinamy wzory. Układam na blaszce, wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 12 minut.
Lukier
Do naczynia Tm cukier puder lub cukier i zmiksować na puder dodać białka i sok i wymieszać do połaczenia i otrzymania jednolitej masy lukrowej i gładkiej. przelać do reąkawa lub specjalnej buteleczki i ozdobić pierniczki. Jeśli chcemy kolor do masy dodac nie za dużo barwnika i wymieszać na gładko.
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s