CIASTKA KRUCHE PEŁNOZIARNISTE Z LUKREM

2016-12-11-09-57-25

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią od Skworcu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • szczypta soli

Do dekoracji

  • 2 białka
  • 2 i ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukrowe posypki

Thermomix

Do naczynia wszystkie składniki i zmiksować do momentu uzyskani a grudek i gęstego ciasta, przełżyć na stolnicę i uformować kulkę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Dalej postępować jak niżej opisane.

Wykonanie tradycyjne

Na stolnicę wsypać mąki, dodać pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, cukier waniliowy, żółtko, jogurt, sól i zagnieść szybko gładkie ciasto.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 50 minut. Po tym czasie odkroić część ciasta, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i foremkami wykrawać kształty. Ciastka układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra i dół) przez 7 minut (na rumiano). Upieczone ciastka studzić na kratce.

(KROK PO KROKU) ZROBIĆ LUKIER KRÓLEWSKI

Białka, cukier puder i sok z cytryny zmiksować na gładki lukier. Zanim lukier stwardnieje można ciastka posypać cukrowymi posypkami. Po udekorowaniu odłożyć ciastka do całkowitego wyschnięcia i utwardzenia lukru.

źródło z internetu po modyfikacji.

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s