CHLEB PSZENNO ŻYTNI

2016-11-20-10-43-52

SKŁADNIKI

100 g maki żytnio razowej typ 2000 Młynomag
35 g drożdży świeżych
30 g miodu
200 g mleka 1,5%
100 g wody
400 g mąki pszennnej pełnoziarnistej
20 g oliwy z oliwek
łyżeczka soli

Woda, mleko, drożdże i miód zrobić rozczyn.
Mąki i sól wymieszac wlać rozczyn dodac oliwę i wyrobić hakami do momentu az ciasto będzie odchodzic od ścianek. Uformować bochenek lub dwa i włożyć do keksówek 12 cm lub jeden do keksówki ok 30 cm, do wyrośnięcia około 40 minut i piec w 200st 30-40 min.

2016-11-19-11-22-42

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s