BATON PSZENNO ŻYTNI ZE SZPINAKIEM

2016-11-30-08-14-46

SKŁADNIKI

  • 25 g drożdże świeże
  • Łyżeczka miodu prawdziwego Miody Wileńskich
  • 250 g wody
  • 320 g mąki pszennej typ 650
  • 180 g mąki żytniej pełnoziarnistej z Lidla
  • 30 g oleju
  • Łyżeczka soli himalajskiej
  • Szpinak swieży umyty 3 garście
  • Jajko rozbełtane do posmarowania


W naczyniu Thermomix podgrzać wodę, drożdże, miód 2min/37st/obr2
Dodać pozostałe składniki i wyrobić 2min/interwal
Wyłożyć ciasto na stolnice posypaną mąką i podzielić na dwa kawałki uformować podłużne batony. Położyć na blaszce oddzielone sciereczkami i podtrzymać po bokach również sciereczkami aby podczas wyrastania nie rozlało się ciasto👌odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190st.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem i wstawić blaszkę bez sciereczek pieczemy 30 -35 minut. Studzimy na kratce

2016-11-30-08-14-33

2016-11-29-17-16-56

2016-11-29-17-19-23

2016-11-29-17-24-33

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s