KUKURYDZIANO ŻYTNIE PIECZYWO

Witajcie po małej przerwie ❤ musiałam pozamykać kilka spraw 🙂 powoli juz wracam do was ❤ dziś polecam wam pyszne pieczywo z dodatkiem mąki kukurydzianej…

2016-11-21-15-18-53-002

Składniki

  • drożdże świeże 30 g
  • łyżeczka miodu prawdziwego Miody Wileńskich
  • 260 g wody
  • 200 g mąka pszenna typ 550
  • 50 g mąka żytnia pełnoziarnista
  • 250 g mąka kukurydziana
  • 25 g oleju kokosowego
  • łyżeczka soli himalajskiej
  • płatki owsiane do posypania
  • białko do posmarowania

Drożdże i miód rozpuścić w letniej wodzie.
Mąki i sól wymieszać w misce wlać rozczyn z drożdży dodać olej kokosowy i wyrobić hakami do momentu uzyskania jednolitego ciasta które będzie odchodziło od ścianek misy. Wyjąć urywać kawałki ciasta i formować bułki a z połowy uformować baton, przykryć do wyrośnięcia ok 30 minut, przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać płatkami.

Pieczemy w 190st 15 minut

2016-11-21-14-41-11

2016-11-21-15-34-19-1

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s