CHLEB ŻYTNI Z DYNIĄ I ŻURAWINĄ

Chleb z jasnej mąki żytniej z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i puree z dyni.

2016-10-10-13-29-02

Składniki na zaczyn:

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok.8 – 12 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn znacznie zwiększy swoją objętość. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.

 ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 200 g wody
  • 100 g gęstego puree z dyni
  • 100 g mąki pszennej typ 550
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 20 g żurawiny
  • 2 łyżeczki soli

Puree z dyni – dynię wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, zostawiając skórę. Dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut – lub do czasu gdy miąższ stanie się miękki. Dynię ostudzić, usunąć skórę, a miąższ zmiksować blenderem na gładką pastę. Puree powinno być gęste. Jeśli będzie zbyt rzadkie można je jeszcze odparować, gotując dynię na małym ogniu – do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Zaczyn połączyć z wodą i puree z dyni. Dokładnie wymieszać. Powinno powstać gładkie i lejące się ciasto. Następnie dodać mąkę pszenną i ponownie dokładnie wymieszać, aż całość stanie się gładka, a w cieście nie będzie grudek.

Następnie dodać mąkę żytnią, sól oraz żurawinę. Wymieszać dokładnie, ale tylko do czasu gdy wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.

Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut.

2016-10-09-12-55-44

2016-10-012

2016-10-09-21-04-13

2016-10-10-13-29-34

Przepis ze strony
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s