CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z OLIWKAMI

Kto lubi chlebek z mąką żytnią, lekko wilgotny dzięki odrobinie mąki pszennej?

Jeśli tak..to polecam ten chlebek 😉

Do wypieku chlebka użyłam mąki chlebowej ze sklepu Młynomag, polecam naprawdę produkty godne uwagi!

2016-10-016

Składniki

Składniki na zaczyn:

  • 80 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g wody

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok.16 godzin. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.

ciasto właściwe:

  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki pszennej typ 550
  • 15 g soli
  • cały zaczyn
  • 300 g wody
  • kilka zielonych oliwek, przekrojonych na pół lub w całości

Oba rodzaje mąki wymieszać razem z solą. Dodać zaczyn i wodę. Całość wymieszać łyżką, tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste i lepkie. Na koniec dodać odsączone oliwki i jeszcze raz delikatnie wymieszać, uważając by nie rozgnieść oliwek.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami. Wierzch chleba można posypać dodatkowo otrębami.

Formę owinąć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godzin, lub do czasu gdy ciasto urośnie niemal do brzegów formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 230 stopni przez 10 minut, następnie temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec chleb jeszcze ok. 40 minut.

2016-10-010

2016-10-011

2016-10-013

2016-10-09-21-06-54

2016-10-09-21-07-35

Przepis po modyfikacji ze strony
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s