CHLEBEK Z NACZYNIA

Chlebek pieczony w naczyniu, właśnie wyskoczył z piekarnika

*ciasto bardzo klejące!

Nie podsypywac za bardzo mąką!

2016-10-03-13-29-38-1

Składniki

  • 450 g mąka pszenna typ 650
  • 20 g drożdży świeżych
  • łyżeczka cukru
  • 5 g soli
    350 g wody letniej
    Można dodać ulubione przyprawy..ziarna..sezam…pestki dyni czy słonecznika (oocjonalnie)

Wieczorem przygotować ciasto na chleb.
Wodę, drożdże i cukier rozpuścić mieszając dodać pozostałe składniki wymieszać tylko do połączenia przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12-15h. Po tym czasie czyli na drugi dzień wyłożyć ciasto łyżka na stolnicę obsypana mąką i złożyć w kopertę uformować bochenek okrągły i pozostawić aby odpoczeło. Wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do piekarnika i rozgrzewamy do 240 st. Zmniejszamy do 220 st, wrzucamy delikatnie chlebek i pieczemy 30 minut potem odkrywamy i zmniejszamy do 190 st pieczemy 12 minut

2016-10-03-13-29-29-1

2016-10-03-17-31-09-1

2016-10-03-17-31-18-1

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s