OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

Tak, dobrze widzisz 😛 na sucho..tez nie mogłam w to uwierzyć dopóki nie zrobiłam 😉

2016-07-22 11.56.02

  • 1 kg ogórków gruntowych nie za dużych
  • 10 g soli morskiej lub kamiennej
  • chrzan obrany
  • czosnek
  • koper
  • woreczek strunowy na kg ogórków(lub mniejsze)

Ogórki umyć, przekroic na pół (można w całości ale muszą być mniejsze ogóreczki) czosnek w łupinie przekroić na pół. Do woreczka wkładamy ogórków kilka, koper, czosnek kilka kawałków i chrzan, wsypać łyżeczkę soli (jeśli chcemy bardziej słone to zwiększyć ilość soli) na górę włożyć parę ogórków..nie może być pełno aż do góry od struny ok 3 cm luzu. Zamykamy woreczek wstrząsnąć delikatnie aby wymieszać i schować do lodówki.
Po paru godzinach zauważymy jak ogórki puszczą sok, to naturalne.
Po 24h wyjąć na durszlak i przełożyć do pojemniczka
Advertisements

3 uwagi do wpisu “OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

  1. Świetny, oryginalny przepis! Niby klasyka polskiej kuchni, a jednak w nowej odsłonie. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂

    Lubię to

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s