UCIERANE CIASTO Z KRUSZONKĄ

Do niedzielnej kawy a nawet na sobotnie popołudnie polecam szybkie ucierane ciasto truskawkowo rabarbarowe z kruszonka😉

Pyszne, szybkie ciasto z rabarbarem 😉puszyste i lekko kwaskowate…

2016-06-17 14.02.40

Składniki

  • 120 g masła, temp.pokojowa
  • 2 jajka, temp.pokojowa
  • 100 g cukru plus dodatkowo 4 łyżki do zasypania rabarbaru
  • 150 g mąki pszennej ja użyłam typ 500 od Młyn Kopytowa
  • 100 g mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Rabarbar umyty i obrany z czerwonej skórki, pokrojony na kawałki 2 cm
  • Truskawki pokrojone na kawałki

Kruszonka

  • 100 g krupczatki Młynomag
  • 70 g masła
  • 70 g cukru

Składniki zagnieść w dłoni i gotowa kruszonka posypać

Rabarbar obrać ze skórki czerwonej, pokroić na kawałeczki i w miseczce zasypać cukrem aby puścił sok, odstawić, po 15 minutach odcedzić. Truskawki pokroić na pół.

Do naczynia miksujacego dajemy masło
cukier jajka zmiksować 2 min/obr 3,5
Dodajemy pozostałe składniki i wyrobić 1 min/interwał.
Ciasto wyłożyć do tortownicy 22 cm
wyłożonej papierem do pieczenia, wygladzic łyżką i na górę rabarbar i truskawki wyłożyć obok siebie, posypać kruszonka. Przykryć z góry folią aluminiową i wstawić do nagrzanego(190 st) piekarnika i piec 30 minut potem zwiększyć temp.do 200 st zdjac folię i piec 15 minut, sprawdzić wbijajac patyczek jeśli suchy wyciągamy jeśli nie to jeszcze chwilę dopiec😉 jeśli jest gotowy wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i pozostawić do przestudzenia.

Dla kucharek, które lubią używać miksera😉
Masło, cukier, jajka miksujemy na puch, dodać mąki przesiane z proszkiem i wymieszać mikserem do momentu aż ładnie się połączą. Wykładamy ciasto do formy, wygładzić i na górę rabarbar i truskawki pokrojone.
Pieczemy j/w.

Smacznego

2016-06-16 20.21.06

2016-06-17 11.50.18

2016-06-17 14.02.11

To ciasto można również zrobić ze śliwkami i innymi sezonowych owocami.

*pieczemy opcja góra /dół na drugiej szynie od dołu

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “UCIERANE CIASTO Z KRUSZONKĄ

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s