PULPECIKI Z VAROMY W SOSIE

2016-06-16 17.53.47

Składniki

woda 600 g

  • ziemniaki obrane i pokrojone na kawałeczki
  • 500 g mięsa mielonego
  • cebula obrana i przekrojona na ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku obranego
  • jajko
  • 1/2 bułki namoczonej, odciśniętej
  • 1 łyżeczka musztardy, majonezu
  • pieprz świeżo zmielony
  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej

Sos

  • 100 g papryki czerwonej
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego/śmietany do sosu

sałata zielona

Do naczynia cebula i czosnek zmiksować 5 s/obr 6, zgarnąc ze ścianek naczynia i ponownie zmiksować dodac mięso i wszystkie pozostałe skladniki wymieszać 20 s/obr 3 przełożyć do miski, uformowac pulpety i położyć na dolniej i górnej przystawce varomy.

Do naczynia wlożyć cebulę, czosnek i paprykę rozdrobnić 5 s/obr 6, wlać wodę, włożyć koszyczek i do koszyczka ziemniaki, zamknąc pokrywę. Nałożyć przystawkę i gotować 30 minut/varoma/obr 1

Zdjąć przystawkę odstawić w ciepłe miejsce, koszyczek z ziemniaczkami również, dodac do naczynia koncentrat, zamknąć naczynie i nałożyć miarkę

zmiksować wszystko na sos 10 s/obr 4-7 stopniowo zwiększając do 7 dodać jogurt i podgrzać 5 minut/90 st/obr 2
Gotowym sosem polać pulpeciki i podać z zielona sałata plus jogurt grecki🙂
Smacznego

2016-06-16 17.53.54

2016-06-16 17.54.04

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s