GRYSIK-SMAKI Z DZIECIŃSTWA

Kasza manna błyskawiczna zwana też grysikiem jest drobniutka. Otrzymuje się ją z ziarna pszenicy. Ze wszystkich kasz manna posiada najwięcej zastosowań. W kuchni sprawdza się jako samodzielne danie, budyń lub zamiennik bułki tartej, wspaniale zagęszczając sosy, zupy lub jako składnik ciasta. 

Młyny Stoisław znajdziecie również na Facebook polecam !!

2016-06-23 07.58.29

Składniki

zależy jaka konsystencję grysiku chcemy uzyskać

  • Łyżka masła
  • cynamon do posypania
  • łyżeczka cukru opcjonalnie

W rondelku zagrzać mleko z cukrem wymieszać. Wsypać po łyżeczce kaszy i mieszać na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia, przelać na talerzyk, posypać cynamonem można dodać owoce, polać frużeliną wg uznania 😉

Smacznego

2016-06-23 07.58.41

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s