KĄSKI KFC

Powtórka z rozrywki..jak mój synuś je uwielbia my też ale niestety po detox nie wskazane ponieważ smażone na głębokim oleju :/ za to syn bardzo zadowolony 🙂 powiedział mamuś lepsze niż w Kfc

2016-06-26 15.32.30

Składniki

  • 2 duże filety z kurczaka
  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka curry
  • 1 łyżka Pikantny kurczak od Skworcu

Ciasto

  • 2 małe jajka
  • 1/3 szklanki mleka (u mnie 1,5 %)
  • ¾ szklanki mąki pszennej typ 500 od Młyn Kopytowa
  • ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ¾ łyżeczki curry
  • 1 łyżka Pikantny kurczak od Skworcu

Dodatkowo:

1 szklanka mąki pszennej typ 500 + 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 1l oleju do smażenia
(ja użyłam niedużego rondla, więc wlałam 700 ml oleju rzepakowego)

Sos czosnkowy
5 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
Pieprz i sól do smaku
Ząbek czosnku przecisniety przez praske do czosnku
Składniki dokładnie wymieszać przed podaniem schłodzić i posypać szczypiorkiem

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na dowolnej wielkości kawałki, ja pokroiłam w paski. Mięso pokrojone włożyć do miski obsypać przyprawami i porządnie wymieszać aby każdy kawałek był obsmarowany przyprawami.

Przygotować ciasto:
do naczynia miksującego włożyć po kolei składniki na ciasto wymieszać 5 s/obr 5. Można równiez wymieszać w blenderze.
Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlać je do miski z kawałkami kurczaka i wymieszać. Każdy kawałek mięsa musi być obtoczony w cieście. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.

2016-06-25 13.48.10

Przed smażeniem
Do plastikowego pojemnika wsypać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wkładać kawałki kurczaka i potrząsać pojemnikiem tak, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze obtoczony mąką.

W rondlu rozgrzać olej, musi być go na tyle dużo, aby kawałki kurczaka swobodnie w nim pływały. Temperatura oleju musi być dosyć wysoka (około 175 stopni) aby panierka nie nasiąknęła tłuszczem, ale też zbyt gorący olej może spowodować, że panierka się szybko zrumieni, a mięso w środku dobrze nie usmaży. Wkładać po kilka kawałków i smażyć na dosyć wolnym ogniu przez kilka minut, obserwując stopień zrumienienia. Usmażone kawałki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. I od razu przełożyć na talerz, im dłużej będą leżały na ręczniku, tym będą mniej chrupiące.

2016-06-26 15.32.42

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s