TORT Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

2016-04-29 19.28.25

2016-05-01 10.01.48

BISZKOPT

  • 5 jajek (żółtka i białka osobno, temp.pokojowa)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500 Młynomag
  • 3/4 cukru drobnego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Rozgrzać piekarnik do 160 st.
Białka ubić z solą, gdy już uzyskamy ubitą pianę dodajemy po łyżce cukru ubijam cały czas..dodajemy po żółtku ubijajac jeszcze przez chwilę.
Dodac przesiane mąki i wymieszać szpatulka. Przełożyć ciasto puszyste do tortownicy, dno wyłożone papierem do pieczenia.
Piec 20 minut opcja gora i dół na drugiej szynie od dołu, do suchego patyczka. Wyjac i rzucic z wysokosci 40 cm na recznik wyłożony na ziemi, przestudzic i zdjąć papier.

Gdy przestygnie najlepiej następnego dnia pokroić na 3 blaty.

2016-04-15 20.18.22

KREM KOKOSOWY

  • Mleko kokosowe 400 g
  • 7 łyżek cukru pudru
  • Mascarpone 750 g
  • Wiórki kokosowe 75 g
  • 2 tabliczki białej czekolady

Mleko kokosowe wlac do rondelka zagotować, dodać wiórki kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 35 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy krem zgestnieje, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę, roztopić i dokładnie ostudzić, schłodzić. Zmiksować mascarpone wyjęte prosto z lodówki z cukrem pudrem do połączenia. Dodać ostudzoną masę kokosową i wymieszać mikserem do połączenia składników. Wstawić do lodówki do momentu przekładania blatów biszkoptowych.

MUS OWOCOWY modyfikacja z internetu

  • 20 truskawek świeżych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego/łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Truskawki umyć i usunąć szypułki. 2/3 ilości truskawek włożyć do garnka, dodać sok, cukier waniliowy, dżem i zmiksować blenderem. Dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody, wymieszać i zagotować, zdjąć z ognia i dodać odłożone truskawki pokrojone na kawałeczki. Dokładnie ostudzić przed użyciem.

Masę kokosową podzielić na 3 części, dwie części wykorzystać na przełożenie tortu a jedną na obłożenie go z wierzchu. Biszkopty skrapiać sokiem z cytryny wymieszanym z wodą, na to wykładać ostudzone owoce oraz masę kokosową.

Po obłożeniu tortu masą kokosową zrobić rękawem cukierniczym wzory z masy kolorowej

MASA DO ZDOBIENIA

  • 330 g śmietanka 36%
  • cukier puder 3 łyżki
  • barwnik niebieski i czerwony
  • żelatyna dwie łyżeczki
  • woda gorąca 7 łyżek

Wodę zagotować i w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę spożywczą, odstawić do napęcznienia.

Śmietankę schłodzoną ubijamy do momentu kiedy uzyskamy sztywniejszą konsystencję(kremu)wsypać cukier puder po łyżce i miksujemy do połączenia na średnich obrotach..uważac aby nie przebić bo wyjdzie nam masło 🙂 wlać delikatnym strumieniem żelatynę i mikserem wymieszać chwilkę. Masę dzielimy na dwa do każdej dodajemy po barwniku kilka kropli zależy jaką intensywność koloru chcemy wymieszać łyżką do połączenia, nakładamy masę do rękawa i zdobimy tort robiąc różne wzory 😉

 wstawić na noc do lodówki.

2016-04-29 19.29.36

2016-04-29 19.28.25

2016-04-30 15.23.15

2016-05-01 10.01.29

Reklamy

2 uwagi do wpisu “TORT Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s