MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM

NO I PRZYSZŁA PORA NA MŁODA KAPUSTĘ Z KOPERKIEM..UWIELBIAM ZAJADAĆ SIĘ NIĄ NAWET ZE SŁOIKA :d

2016-05-14 19.40.22

Składniki

  • 1 mała marchew, obrana przekrojona na pół
  • główka młodej kapusty, mała
  • cebula 100 g
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 230 g wody
  • 40 g masła ziołowego lub zwykłego
  • 20 g smalcu
  • 15 g mąki pszennej typ 500 Młynomag
  • 10 g soku z cytryny
  • Koper świeży, posiekany

maka-warmiska

Z kapusty wyciąć głąb..czyli odkryć dupke przekroić na pół, potem połówkę na pol i z tej ćwiartki wykroic po skosie głąb(zrobić tak z każdą cwiartka)

Można zrobić to również tak: marchew i kapusta pokrojona na kawałki mniejsze rozdrobnic wszystko razem przy pomocy kopystki kontrolując 15 s/obr 4 jeśli chcesz uzyskać drobniejszy efekt czynność powtórzyć..pamiętajmy aby sprawdzać stopień rozdrobnienia!

Lub tak:
Do naczynia włożyć marchew rozdrobnic kontrolując stopień rozdrobnienia ja zrobiłam 4 s/5 jeśli chcemy grubsze to zmniejszyć obroty na 4, przekladamy do innego naczynia. Wkładamy kapustę na kawałki pokrojona rozdrobnic 15 s/obr 4

dodać marchew, bulion warzywny i przyprawę uniwersalną wlać wode i gotować 15 minut/100 st/wsteczne/obr 2, 5. Dodac cebule poszatkowaną mąkę, masło, smalec, sok z cytryny, koper zagotować na wsteczny obrotach 2/ 3 min/100 st.

Przelać do wyparzonych słoiczków zakręcić i obrócić do góry dnem..pozostawić do całkowitego wystudzenia potem schować w chłodne miejsce. Można tak przechowywać nawet 3 tyg. ale gwarantuje że znika szybko..
Smacznego

2016-05-14 19.16.30

2016-05-14 19.16.00

2016-05-14 19.40.17

2016-05-14 19.38.08

 

 

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s