CHLEBKI PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE PIEKARSKIM BIO I DROŻDŻACH

2016-05-14 19.32.07

2016-05-14 20.59.29

Składniki
500 g wody
20 g zakwasu piekarskiego Bio od Młyn Kopytowa
drożdże świeże 45 g
400 g mąki pszennej typ 550 Młynomag
150 g mąka pszenno razowa chlebowa Melwit
50 g mąki chlebowej typ 750 od Młyn Kopytowa
220 g mąka żytnia chlebowa typ 720 od Młynomag
45 g oleju słonecznikowego
50 g octu balsamicznego
2 łyżeczki soli
otręby pszenne od Młyny Stoisław – produkty zbożowe, sklep internetowy do obsypania keksówek

* Jeśli masz tylko pszenną mąkę typ 650 spokojnie można użyć 600 g. Można dodać ziarna słonecznika 30 g dodatkowo

* Jeśli nie masz zakwasu piekarskiego Bio można dodać drożdży 50 g też wyjdzie chlebuś. Dzięki zakwasowi chlebek jest sprężysty i ma specyficzny zapach

Przygotować keksówki jedna 12 cm druga 22 cm wysmarować olejem i można wysypać otrębami.
Do naczynia miksującego wlać wodę dodać zakwas, drożdże podgrzać 2 min/37 st/obr 2 dodać pozostałe składniki wyrobić 4 minuty/interwał. Ciasto będzie elastyczne lekko klejące przełożyć do keksówek i zwilżoną łyżką uformować i ugnieść, przykryć ściereczką bawełnianą i włożyć w ciepłe miejsce na 30 minut( ja włożyłam do nagrzanego piekarnika do temp.40 st) po tym czasie wyjąć delikatnie keksówki piekarnik nastawić na 200 st. a chlebki naciąć wzdłuż zapobiegnie to pęknięciu chleba przy wypieku. Pieczemy na drugiej szynie od dołu 40 minut potem spryskać górę chleba wodą(dzięki temu otrzymamy chrupiącą skórkę)zmniejszyć do 190 i piec 15 minut. Upieczony chlebek wyjąc i pozostawić do ostygnięcia, wyjąć z keksówki i pozostawić na drabince (ruszt) do całkowitego przestudzenia.
Chlebek po dwóch dniach jest nadal miękki, nie wysycha!! a to dzięki Zakwas Piekarski Bio..Możecie go kupić w sklepie Młyn Kopytowa

2016-05-14 17.34.40

2016-05-14 18.15.36

2016-05-14 18.30.43

2016-05-14 20.56.56

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s