CHLEB PSZENNO ŻYTNI

2016-05-11 19.26.35

Składniki

  • 500 g wody
  • drożdże świeże 50 g
  • 600 g mąki chlebowej typ 750 od Młyn Kopytowa
  • 220 g mąka żytnia chlebowa typ 720 od Młynomag
  • 45 g oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki soli

* Jeśli masz tylko pszenną mąkę typ 650 spokojnie można użyć 600 g. Można dodać ziarna słonecznika 30 g dodatkowo

Przygotować keksówke 28 cm wysmarować olejem.
Do naczynia miksującego wlać wodę dodać zakwas, drożdże podgrzać 2 min/37 st/obr 2 dodać pozostałe składniki wyrobić 4 minuty/interwał. Ciasto będzie elastyczne lekko klejące przełożyć do keksówki i zwilżoną łyżką uformować i ugnieść, przykryć ściereczką bawełnianą i włożyć w ciepłe miejsce na 30 minut (ja włożyłam do nagrzanego piekarnika do temp.40 st) po tym czasie wyjąć delikatnie keksówke piekarnik nastawić na 200 st. a chlebek naciąć wzdłuż zapobiegnie to pęknięciu chleba przy wypieku. Pieczemy na drugiej szynie od dołu 40 minut potem spryskać górę chleba wodą (dzięki temu otrzymamy chrupiącą skórkę)zmniejszyć do 190 i piec 15 minut. Upieczony chlebek wyjąc i pozostawić do ostygnięcia, wyjąć z keksówki i pozostawić na drabince (ruszt) do całkowitego przestudzenia

2016-05-15 11.06.14

2016-05-11 19.26.22

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s