BUŁKI PEŁNOZIARNISTE

2016-05-10 18.38.23

Składniki

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 g mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 10 g zakwas piekarski Bio Młyn Kopytowa (można pominąć)
  • 15-20 g drożdży świeżych
  • 350-400 g wody (stopniowo dolewać podczas wyrabiania) ciasto ma mieć konsystencję klejącą, elastyczną
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • szczypiorek poszatkowany 2 łyżki
  • 10 g soli

Na wierz

  • białko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • po łyżce ulubionych suszonych ziół: zioła prowansalskie, majeranek, oregano/wymieszać

THERMOMIX

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i zakwas podgrzać 2 min/37 st/obr 2

Wsypać mąki, koper, szczypiorek, sól wyrobić 3 minuty/interwał do momentu az ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Przełożyć do miski i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie na stolnicy lekko opruszonej mąką uformować wałek podzielić na 12 części i wilgotnymi dłońmi uformować podłużne bułki, przykryć blaszkę z bułkami ściereczką i do wyrośnięcia na 30 minut, nagrzewamy piekarnik do 190 st. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy płatkami owsianymi z suszonymi ziołami.

pieczemy góra-dół w 190 stopni przez 15 minut.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Tradycyjna metoda

Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, zakwas, posiekany koperek, szczypiorek i sól, wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne. Ciasto zostawiamy w misie na godzinę. Gdy wyrośnie dzielimy je na 12 części. Wilgotnymi dłońmi uformować podłużne bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy płatkami owsianymi z suszonymi ziołami.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy góra-dół w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

Inspiracja z internetu
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s