ROLADA BEZOWA Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I WIŚNIAMI

Dzis zrobiłam taki eksperyment do śmietanki ubitej na krem dodałam tej oto pasty..efekt nieziemski.. ❤

Pasta pomarańczowa Zentis to skoncentrowane nadzienie cukiernicze charakteryzujące się wyrazistym smakiem pomarańczy. Nadzienie to zalecane jest jako dodatek do bitej śmietany, kremów tłuszczowych i innych.

2016-04-03 12.04.56

Składniki

  • 5 białek
  • 280 g cukru
  • 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

do posmarowania rolady

Białka o temperaturze pokojowej ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier mieszamy z mąką ziemniaczaną. Do lekko ubitych białek dodajemy stopniowo cukier wymieszany z mąką. Białka ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się świecąca. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę (zostawiamy 1 cm odstępu od brzegów papieru).

Pieczemy w piekarniku nastawionym na 150°C przez 20 minut. W tym czasie ubijamy śmietankę 36% schłodzoną wcześniej 12 h w lodówce, ubijamy do gęstego kremu dodać dwie łyżki cukru pudru i pastę ubijamy jeszcze chwilkę do połączenia. Ostudzoną bezę przekładamy na pergamin (górą do dołu). Z rolady zdejmujemy papier. ubita śmietankę z pastą rozkładamy na całej powierzchni rolady na środku kładziemy wiśnie w żelu (można pominąć)

Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “ROLADA BEZOWA Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I WIŚNIAMI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s