SERNIK NA SPODZIE Z PIERNIKÓW Z CZEKOLADĄ

2016-03-27 12.48.33

2016-03-27 12.50.52

Składniki na spód 

  • 350 g pierników polanych czekoladą
  • 100-110 g roztopionego masła

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka(PIĄTNICA)
  • 100 g masła miękkiego, pokrojone w kawałki
  • 5 dużych jajek 
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • budyń waniliowy 
  • skórka kandyzowana 3 łyżki

Masło roztopić, pierniki rozdrobnić, wrzuciłam do naczynia zmiksowałam 10 s /obr 9, wlać przestudzone masło, wymieszać do połączenia do momentu uzyskania grudek. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki mocno wysmarować masłem. Na dno wyłożyc ciasteczka z masłem, docisnąć do dna tortownicy wyciągnąć trochę na boki tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

2016-03-25 12.58.12

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać dalej. Następnie dodać ser, budyń, utrzeć razem na gładką masę tylko do połączenia, aby ser nie napowietrzył się. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową, dodać skórkę i delikatnie wymieszać.

Wylać na przygotowany spód. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz. Po 30 minutach po wyrośnięciu przykrywam folią aluminiową z góry aby nie przypiekł się 😉

2016-03-25 13.14.32

2016-03-25 13.30.04

2016-03-25 13.44.03

2016-03-25 13.44.10

2016-03-25 13.50.57

2016-03-25 13.54.17

2016-03-25 14.01.20

Jak sprawdzić czy sernik jest upieczony? należy patyczkiem delikatnie nacisnąć na środek jeśli sprężynuje to jest gotowy 😉

Sernik jest upieczony, ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wyjąć i odczekać kilka godzin..u mnie minęło 3 godziny odpięłam obręcz i polałam czekoladą. Przechowywać najlepiej w lodówce.

2016-03-25 15.17.04

2016-03-25 16.26.10

2016-03-26 20.10.02

Uwagi!! Składniki na masę serową czyli masło, jajka muszą być wyjęte dużo wcześniej przed pieczeniem ponieważ muszą mieć temperaturę pokojową.

Inspiracja z internetu po modyfikacji
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s