ROLADY

Pyszny świąteczny obiadek 🙂

A wy co lubicie na świąteczny obiadek?

2016-02-046

SKŁADNIKI dla 3 osób

  • 3 płaty wołowe
  • 500 g bączku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • ogórki kiszone 2 większe(pokrojone w kostkę)
  • cebula średniej wielkości
  • musztarda do posmarowania mięsa
  • pieprz i sól
  • łyżka przyprawy uniwersalnej
  • dwa liście laurowe
  • ziele angielskie 4 ziarenka

Sos

dwie szklanki wody

nici do wiązania rolady

Ja już poprosiłam w sklepie aby mi sprasowano 🙂

Boczek, czosnek zmielić. Cebulę poszatkować połączyć z farszem doprawić pieprzem i solą wymieszać do połączenia, nakładamy na każdy płat plus troche ogórka zwijamy ciasno w rulon chowając boki, obwiązać nićmi aby przy smażeniu nie rozeszła się nam 🙂

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kładziemy rolady przyprawić przyprawą uniwersalną i smażymy z każdej strony można nawet troszkę przypiec wtedy sos będzie ciemniejszy. Gdy już ładnie obsmażymy wrzucić liście i ziele zalać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając od czasu do czasu. Dusimy dośc długo do miękkości mięsa.

Ja dusiłam 1 h 30 minut. Wyjąć rolady w szklankach wymieszać mąkę i wylać na patelnię wymieszać do momentu jednolitego sosu, doprowadzić do wrzenia, zagotować 10 minut mieszając ( jeśli za gęsty sos można dolać odrobinę wody) potem włożyć rolady do sosu i razem podusić ok 10 minut. Przed podaniem należy ściągnąć nici 🙂

2016-02-032

 

2016-02-037

2016-02-033

2016-02-034

2016-02-035
2016-02-038
2016-02-045

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s