BABA DROŻDŻOWA POMARAŃCZOWA Z LUKREM

Witajcie 🙂 troszkę mnie nie było ale powoli wracam do was 😛

Jak już wiecie z mojego Fan page na Fb Kuchniamaryny jeszcze przed swiętami podjęłam współpracę z nowa firmą MŁYNOMAG jest to Firma z tradycją i z długoletnim stażem. Ich młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur. Więcej o historii Młyna znajdizecie tutaj

Mąka luksusowa  do wypieku murzynków, pierników i ciast drożdżowych. Doskonale nadaje się do naleśników oraz na pizzę. źródło

MŁYNOMAG NA FACEBOOK

2016-03-26 14.16.34

2016-03-27 12.46.21

Baba drożdżowa wyszła wyśmienita, delikatna i puszysta rozpływała się w ustach 😉

Polecam !!

SKŁADNIKI

  • 220 g mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego/opakowanie 7 g cukru wanilinowego
  • 500 g mąki pszennej typ 550 Luksusowa Młynomag
  • 80 g masła miękkiego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g (rodzynki, skórka kandyzowana pomarańczowa, skórka strata z pomarańczy)

Lukier

  • 200 g cukru
  • 15 g soku z cytryny
  • 15 g wody

Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i cukier waniliowy podgrzać 2 min 30 s/37 st/obr 1

Dodać mąkę, masło, jajko, żółtko, sól i pozostałe dodatki wyrobić 2 min/interwał, Dosypać 2 łyżki czubate mąki i wyrobić kolejną 1 minutę. Ciasto poszostawić w naczyniu na 40 minut do lekkiego wyrośnięcia, potem przełożyc na stolnicę uformować wałek i włozyć tworząc koło do formy łącząc brzegi, przykryć i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.

2016-03-26 13.57.21

Nagrzać piekarnik do 150 st. wstawić babkę i piec przez 30 minut potem zwiększyć temperaturę do 180 i piec kolejne 20 minut. Gdy babka z góry nam zciemnieje najlepeiej przykryc folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku, wyłaczyć i studzić przy uchylonych drzwiczkach (aby nie opadła)

2016-03-26 14.07.08

Lukier: do naczynia wsypać cukier zmiksować 15 s/obr 10

dodać wodę i sok wymieszać 20 s/obr 3,5

Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłą babę i posypać skórką kandyzowaną

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s