PASZTET WIEPRZOWO POMIDOROWY

Postanowiłam wrzucić dziś przepis na to świetne smarowidło..pasztet jest idealnie miękki, konsystencja w sam raz, nie jest zbity..idealnie rozsmarowuje się na bułce czy kromce chleba, można dodać więcej pikanterii ja osobiście nie lubię ostrych pasztetów ale ten mógł być troszkę pikantniejszy następnym razem dodam odrobinką papryczki chili 😀

No i oczywiście wykorzystałam znowu świetny zestaw do tego od Tradismak lejek spisuje się rewelacyjnie..nie tylko do pasztetów ale i konfitur 😉 polecam

2016-02-24 11.19.33

2016-02-23 18.00.28

Składniki

Woda (tyle aby zakryć boczek gotujący)

  • Boczek świeży 800 g
  • Wątroba wieprzowa 500 g
  • Cebula 100 -120 g
  • Liść laurowy 2-3 szt Tradismak
  • Ziele angielskie 4 szt Tradismak
  • Przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy kilka ziarenek Skworcu
  • łyżeczkę majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • pieprz zmielony do smaku
  • 35 g oliwy z oliwek

Jeśli chcemy bardziej pikantny dodajemy paprykę chili wg uznania 😀

Do garnka wrzucamy boczek pokrojony na kawałki, liście laurowe, cebula na ćwiartki pokrojona, ziele angielskie i pieprz, zalać wodą dodać przyprawę uniwersalną 1 łyżeczka. Gotujemy aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe mięso wrzucamy do naczynia miksujacego, cebulę, dodać watróbkę pokrojona na kawałki, zmiksowac z nałożona marką 15 s/obr 5-7, dodać łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki papryki czerwonej, 2 łyżki koncentrat pomidorowy, pieprz zmielony do smaku oraz 35 g oliwy z oliwek miksujemy do połączenia składników z nałożona miarka (aby się nie poparzyć!) Dolać wywaru z boczku dla uzyskania papkowatej konsystencji. Gotujemy 10 minut/100 st/obr 2. Na koniec zmiksować 5 s/obr 5 przełożyć do wyparzonych słoiczków zakręcić i do góry dnem do przestudzenia potem do lodówki.

Można zamrozić przechowując w pojemniku

autorstwo Kuchniamaryny

2016-02-24 11.19.44

2016-02-24 11.21.13

2016-02-24 11.26.52

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s