DESER-TIRAMISU

Kto lubi śląski deser Szpajza? chyba nie ma takiej osoby, która nie lubi ❤ ja uwielbiam…troszkę kaloryczny dzięki śmietance i serkowi mascarpone 😀 wart grzechu…

Robiłam parę razy już ten deser za każdym razem na innych serkach  i musze wam powiedzieć, że u mnie sprawdziły się tylko te w opakowaniu jasno niebieskim ze sklepu Lewiatan, na serkach z Biedronki masa wyszła rzadka. Oczywiście można usztywnić dodając fix do śmietan..ale pytanie, po co?

2016-02-20 18.37.03

Składniki

  • 330 g śmietany 30% z kartonika, schłodzona
  • 3 żółtka
  • 1 jajko klasa L
  • 80 g cukru pudru
  • 500 g sera mascarpone z Lewiatana
  • 300 g kawy mocnej, ostudzonej
  • 3 łyżki advocatu waniliowego
  • biszkopty podłużne, okrągłe najlepsze z Lidla
  • kakao gorzkie do posypania

W misce utrzeć żółtka i cukier puder, jak juz będziemy mieli puszystą masę dodac jajko i utrzeć na puszysta masę jajeczną, dodac serek łyżką i delikatnie wymieszać hakami miksera (spirale)

Śmietanę, ubić mikserem na sztywno. Masę jajeczną przełożyć do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać szpatułką.

Kawę wymieszać z advocatem. Biszkopty namoczyć w kawie, wyłożyć nimi dno prostokątnego naczynia wyłożonego folią spożywczą, wyłożyć połowę kremu, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, wyłożyć resztę kremu.

Wstawić do lodówki na 4-5 h, najlepiej na noc.

Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao.

Ja na dno wyłożyłam prostokątne biszkopty, na drugą warstwę biszkopty wypukłą częścią do dołu i trzecia warstwa biszkopty uwypukleniem do góry 😉 widać poniżej na zdjęciu.

2016-02-20 18.37.36

2016-02-19 14.08.08

2016-02-19 14.21.16

2016-02-19 14.21.23

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s