CHLEB MARCHEWKOWY NA ZAKWASIE PIEKARSKIM BIO

2016-02-06 10.44.37

Składniki

2016-02-05 19.35.54

2016-02-05 19.28.28

Marchew potrzeć na małych oczkach lub rozdrobnić w thermomix 4 s/obr 6, zgarnąć ze ścianek czynność powtórzyć, przełożyć do miseczki i oczyścić naczynie.

Wodę, drożdże, zakwas i miód podgrzać mieszając na małym ogniu do rozpuszczenia ja podgrzałam w thermomix 2 min/37 st/obr 2. Pozostawić w naczyniu. Do rozczynu dodac przesiane mąki, dodać sól i marchew, oraz oliwę wyrobić mikserem do momentu elastycznego ciasta ok 10 minut (ma odchodzić od ścianek ciasto) ja wyrobiłam thermomix pierw 2 minuty/interwał, dodałam marchew i kolejne 2 minuty pozycja interwał.

Keksówkę 25 cm wyłożyć papierem i spryskać oliwą. Przełożyć ciasto do keksówki i wygładzić zwilżoną łyżką, posypać sezamem i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce u mnie piekarnik rozgrzany do 30 st. pod przykryciem, ponad 2 godziny wyrastał.

2016-02-05 19.52.55

2016-02-05 20.44.09

2016-02-05 21.03.21

2016-02-05 21.16.08

Piec w temp. 200 st. na samym dole na szynie czas 23 minuty potem zmniejszyć temperaturę do 190 st i piec 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i przestudzić na kratce.

2016-02-06 10.41.02

2016-02-06 10.44.37

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s