PĄCZKI Z NADZIENIEM

2016-02-02 19.44.09

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego wykonanego w TM
  • nadzienie różane Zentis
  • 40 g stopionego masła
  • dwie łyżki alkoholu

rozczyn

  • 45 g drożdży
  • 120 g szklanki mleka
  • 5 g łyżeczki cukru

lukier

6 łyżek cukru pudru i woda 2 łyżki jesli za gesty dodac kilka kropli soku z cytryny wymieszać do momentu uzyskania lukru

Ze składników zrobić rozczyn: do naczynia wlac mleko wsypac drożdże, cukier podgrzać 2 min/37 st/obr 2 i pozostawić do wyrośnięcia 15 min.

WYKONANIE

Rozczyn poleżał ponad 15 min ładnie urósł. Do naczynia wsypać makę, dodac utarte żółtka z cukrem, jajko i alkohol.

Wyrobić 3 min/naczynie zamnięte/interwał  dodać stopione i ostudzone masło wyrobić 1 min. Ciasto przełożyć do miski pozostawić do wyrośnięcia 50 min. pod ściereczką.

Po tym czasie przełożyc na stolnicę. Rozwałkować na około 1 cm wyciąć kółka wieksze i nałożyc nadzienie, skleić brzegi i uformwać owal, pozostawić do wyrośnięcia. Pączki wkładać na rozgrzany do 175*C tłuszcz i smażyć z każdej strony, obracając. Przestudzić.
2016-02-02 13.22.42

2016-02-02 13.20.38

2016-02-02 14.09.20

2016-02-02 14.11.21

2016-02-02 14.14.40

2016-02-02 15.28.48

2016-02-02 15.29.48

PĄCZKI PIECZONE

Składniki (na około 15 sztuk):

  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 40 g miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich/lub cukier
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 140 g mleka
  • 1 jajko
  • dżem do nadziewania, cukier puder

( ja użyłam nadzienie Zentis malinowe )

plus dodatkowo mąka do podsypania stolnicy

Wykonanie w Thermomix

W naczyniu stopić masło pokrojone na kawałki z mlekiem 4 minuty/50 st/obr 2 przelać do miseczki. Do naczynia miksującego woda, drożdże i miód podgrzać 2 min/37 st/obr 1 odstawić do wyrośnięcia na 5 minut. Dodać przesiana mąkę i sól, wlać ostudzone mleko z masłem i jajko wyrobić 3 minuty/interwał ciasto jest rzadkie i kleiste, przełożyć do miski i przykryc na 1 h do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180st.

Blat oprósz mąką, przełóż na niego ciasto klejące i opruszyć delikatnie rozklepać ciasto na grubość około 2 cm (nie zagniataj), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Szklanką (wykrawaczką) wyciąć pączki, uformować kulki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Z pozostałego ciasta lekko i krótko zagnieść ciasto, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć.

Pączki piec przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem lub nadzieniem a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Metoda tradycyjna

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i łyżkę miodu. Odstawić na około 5 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały miód oraz szczyptę soli. Dodaj wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, letnie mleko i jajko. Za pomocą łyżki lub miksera z hakiem połącz wszystkie składniki (ciasto jest kleiste i mokre). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (25 stopni) na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Blat oprósz mąką, przełóż na niego ciasto i delikatnie rozklepać ciasto na grubość około 2 cm (nie zagniataj), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Szklanką (wykrawaczką) wyciąć pączki, uformować kulki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Z pozostałego ciasta lekko i krótko zagnieść ciasto, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć.

Pączki piec przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem lub nadzieniem a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.

2016-02-02 15.31.14

2016-02-02 19.44.31

2016-02-02 19.45.06

2016-02-03 11.12.33

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s