GNIAZDA HISZPAŃSKIE

2016-02-03 14.25.03

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli

cukier puder plus sok z cytryny na lukier i do posypania kolorowe dodatki 😉

Wodę zagotować z masłem i solą 4 min/varoma/obr.2.

Dodać mąkę ucierać 1min/obr.2, aż powstanie gęsta porcja ciasta bedzie odchodzic od naczynia. Wystudzić. Wbić jajka i utrzec 2min/obr.2 na gładko.

Przełożyć do szprycy. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty i posmarować pędzelkiem nasączonym olejem. W garnku rozgrzać olej około 4 cm głębokości. Na kwadraty z papieru wyciskać szprycą kółka ciasta jedno na drugim. Na rozgrzany olej kłaść ciasto razem z papierem, papierem do góry. Po minucie papier sam odejdzie. Smażyć, aż się zarumienią, przewrócić widelcem na drugą stronę. Wyjąć i ułożyć na papierowym ręczniku. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub czekoladą.

Ja dodatkowo posypałam kolorową posypką.

Wykonanie tradycyjne

Wodę zagotować z masłem i solą w rondelku, wsypać przesianą mąkę i mieszać energicznie do połączenia, musimy uzyskac jednolita masę. Wystudzić, wbić po jajku i utrzeć mikserem na średnich obrotach na gładko. Dalej postepować jak wyżej w opisie.
2016-02-03 12.59.25

2016-02-03 13.04.26

2016-02-03 13.18.17

2016-02-03 14.20.36

2016-02-03 14.20.47

2016-02-03 14.20.56

Reklamy

2 uwagi do wpisu “GNIAZDA HISZPAŃSKIE

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s