CHLEB Z NACZYNIA

2016-01-27 18.34.26

Składniki

W naczyniu podgrzać wodę z drożdżami i miód 2 minuty/37 st/obr 2, dodać pozostałe składniki wyrobić 4 minuty/interwał aby uzyskać jednolitą kulę odchodzącą od naczynia. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i przekładamy na stolnicę obsypana lekką mąką, formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do naczynia żaroodpornego). Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika naczynie razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury.

Gdy już chleb wyrośnie oprószamy go mąką i nacinamy nożem.

Z piekarnika wyjmujemy naczynie ostrożnie ab się nie oparzyć, zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do naczynia, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika.

Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut w temp.190st.

Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce.

2016-01-27 18.31.19

2016-01-27 18.30.59

2016-01-27 18.30.51

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s