GNIAZDA PTYSIOWE W GLAZURZE CZEKOLADOWEJ

2016-01-29 10.02.21

2016-01-29 10.02.51

Składniki na 15 gniazd ptysiowych

ciasto ptysiowe

  • 120 g mleka 3,2%
  • 120 g wody
  • 50 g masła
  • 150 g mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

krem mascarpone:

  • 140 g śmietanki z kartonika (30%) schłodzona
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki lekko czubate cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty/lub aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki lekko czubate żelatyny spożywczej

przegotowana gorąca woda 1/3 szklanki (do wymieszania i rozpuszczenia żelatyny)

polewa

  • 150 g śmietanki 30% schłodzona
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g czekolady mleczno-białej (Milka)
  • 1 łyżka oleju

Thermomix

Do naczynia wlać wodę, mleko, masło 6 minut/100 st/obr 3

30 sekund przed końcem dodać przesiane mąki mieszać do zakończenia, ochłodzić ciasto, do letniej masy dodac po jednym jajku mieszając 1 minuta/obr 3, przełożyć do szprycy i wyciskać na papier wyłożony na blaszce, takie krążki lub podłużne fale ( będą to eklerki) Pieczemy 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st. z termoobiegiem bez termoobiegu 190 st. pilnować aby się nie przypaliły, ja piekę na drugiej szynie od dołu 😉

Wyciągamy i studzimy chwilę na kratce, przekroić w połowie.

Polewa

Do czystego i osuszonego naczynia wlać śmietankę i zagotować 5-6 minut/100 st/obr 2

wrzucić przez otwór w pokrywie połamana czekoladę i mieszac do rozpuszczenia z nałożoną miarką na pokrywie obr.3-4 do całkowitego rozpuszczenia (sprawdzamy delikatnie podnosząc miareczkę czy jest jednolita konsystencja polewy zmniejszając obroty) dodać olej i wymieszać potem 15 s/obr 3 przelać do miski i pozostawić do przestudzenia.

Jak polewa przestygnie i zgęstnieje kładziemy górą do polewy i chwilke trzymamy w takiej pozycji..wyciągamy do obcieknięcia na papier.

Krem z mascarpone

Wodą przegotowaną zalać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do przestudzenia.

Do suchego naczynia na ostrze zakładamy motylek wlać śmietankę i cukier waniliowy zamknąć i nałożyć miarkę ucieramy 30 s/obr 4 zmniejszamy obroty na 2 dodac przez otwór cukier puder po łyżce, ucieramy 30 s/obr 3.

Przez otwór w pokrywie wlac żelatynę i wymieszac do połączenia składników 10 sekund, otworzyć naczynie zdjąć motylek i masę przekładamy do rękawa i wyciskamy na dolnią część ptysi. Przykrywamy kapeluszem namoczonym wcześniej w polewie czekoladowej.

Wkładamy do lodówki na około 2 h do schłodzenia 🙂

2016-01-29 15.22.31

2016-01-29 15.22.39

2016-01-29 15.22.58

2016-01-28 18.21.35

2016-01-28 18.25.04

2016-01-28 18.21.28

2016-01-28 19.48.36

2016-01-28 19.48.44

2016-01-28 19.49.02

2016-01-28 19.48.52

2016-01-29 10.02.24

2016-01-28 19.49.14

Metoda tradycyjna – ciasto ptysiowe

W rondelku podgrzewamy wodę, mleko, masło jak już zagotuje się dosypujemy mąkę przesianą i intensywnie mieszamy, do momentu odchodzenia masy od garnka, przestudzić i do letniej masy dodawać po jajku i miksować hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy gęstej.

Polewa

Czekoladę połamać na małe kosteczki.

Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia…wrzucic czekoladę i mieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej polewy żeby nie było grudek. Dodać olej i dalej mieszać do połączenia składników. Polewę odstawić, żeby przestygła i zgęstniała.

Górną część ptysia zanurzać w przestudzonej polewie czekoladowej, i odkładac na papier do obcieknięcia.

Krem z mascarpone

Wodą przegotowaną zalać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do przestudzenia.

Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy na średnich obrotach około 2 min. Jak już uzyskamy w miarę sztywną śmietankę dodajemy po łyżce cukru pudru ciągle ubijając na średnich obrotach. Na koniec dodajemy serek i ubijamy przez około minutę. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę ale nie zimną! i mieszamy jedynie do połaczenia składników na małych obrotach. Masę przekładamy do rękawa i wyciskamy na dolnią część ptysi. Przykrywamy kapeluszem namoczonym wcześniej w polewie czekoladowej

2016-01-29 10.02.34

2016-01-28 19.49.26

Inspiracją na ten przepis była stronka przepis po modyfikacji na polewę. Ciasto ptysiowe z mojego przepisu jak i krem z serka mascarpone 🙂
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s