CHLEB ŻYTNIO ORKISZOWY NA ZAKWASIE

2016-01-19 11.28.36

Składniki keksówka 24-25 cm

dodatkowo

płatki orkiszowe do posypania

Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, płatki orkiszowe i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto łyżką jedynie do połączenia składników.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami orkiszowymi. Wierzch wyrównujemy łyżką. Keksówkę przykrywamy ściereczką na ok 4 h. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy chleb przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.

2016-01-18 11.40.31

2016-01-18 11.43.22

2016-01-18 11.49.41

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s