CHLEB PSZENNO ORKISZOWY Z MAKIEM

2016-01-19 11.29.48

Składniki na chleb keksówka 22 cm

  • 460 g mąki pszennej typ 750 (lub typ 650) Młyn Kopytowa
  • 90 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 310 ml letniej wody
  • 10 g łyżeczki soli
  • płatki górskie 50 g
  • mak 20 g

dodatkowo

  • mak do posypania

2016-01-18 12.56.40

Do misy wsypujemy mąkę, płatki orkiszowe, mak, dodajemy aktywny zakwas i sól.

Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne (wyrabiałam thermomix 2 minuty/interwał)

Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i spryskać oliwą (łatwiej odejdzie na papier po upieczeniu od chlebka) przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i posypać płatkami, przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 4 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszam temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.

Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

2016-01-18 17.19.48

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s