CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE ŻYTNIM

2016-01-19 11.31.01

Składniki na keksówka 25cm

  • 450 g mąki pszennej typ 750 (lub typ 650) Młyn Kopytowa
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 310 ml letniej wody
  • 10 g łyżeczki soli
  • sezam i mak do posypania

Papier do pieczenia do wyłożenia foremki

oliwa z oliwek do spryskania papieru

2016-01-18 12.50.22

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól.

Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne (wyrabiałam thermomix 2 minuty/interwał)

Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i spryskać oliwą (łatwiej odejdzie nam papier po upieczeniu od chlebka) przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i posypać płatkami, przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 4 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszam temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

2016-01-18 17.19.48

Reklamy

4 uwagi do wpisu “CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE ŻYTNIM

  1. Widzę, że jesteś pasjonatką chlebowych wypieków:) Super… Ja też piekę;) Może spróbujesz zamiast papieru do blaszki posmarować ją tłuszczem ( u mnie margaryna) i wysypać dokładnie blaszkę dowolnymi otrębami? U mnie sprawdza się super, chleby wyskakują ładnie, nie muszę pamiętać o kupowaniu papieru, no i otręby też zdrowe 🙂

    Polubienie

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s