CHRUPIĄCE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

2016-01-09 13.35.43

Składniki 15 bułek

  • 600 g mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 600 g zimnej wody
  • 2 łyżki suszone pomidory

Wieczorem przygotować ciasto: podzielić na pół proporcje i do osobnych misek

Do miski mąki, sól, cukier, drożdże wodę wymieszac w jednolitą gęstą masę, konsystencja klejąco-gesta, do jednej miski dorzucic pomidorki suszone w płatkach. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 godzin.

Po tym czasie wyłożyć na stolnicę opruszoną mąką i uformować wałek pokroić na kawałki i uformować bułeczki, położyć na papier do pieczenia i ułożyć obok siebie.

2016-01-09 11.54.29

Do piekarnika włożyc blaszkę oryginalną z piekarnika przykrytą płaską blaszką i nagrzać do 240 st. po tym czasie delikatnie wyjąć aby się nie poparzyć i położyć papier z bułeczkami wyrośniętymi wsunąć blaszkę na druga szynę i przykryć tą drugą blaszką, jeśli nie posiadasz takiej blaszki możesz zrobić w naczyniu żaroodpornym( wtedy na dwie tury)pieczemy przykryte 30 minut w temperaturze 230 st potem 15 minut w 200 st. Po ubieczeniu studzimy na kratce 🙂

 

2016-01-09 12.41.58

2016-01-09 13.36.03

2016-01-09 13.36.16

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s