SEROMAKOWIEC

2015-12-24 09.42.55

Składniki

ciasto makowe

  • 400 g maku
  • 3 i 1/2 miarki cukru
  • 6 jaj
  • 4 łyżki lekko czubate mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  50 g migdały w całości
  • kilka kropli olejku migdałowego

woda 600 g

masa serowa

polewa czekoladowa

Metoda mikserem

Masa makowa

Mak zemlec i zalać wodą tak aby zakryło, gotować aż puści mleczko i wyparuje woda ok 25minut mieszajac od czasu do czasu, przecedzić odstawić do przestudzenia.

Cukier zemleć na puder, dodac żółtka ucierac na wyższych obrotach miksera, do momentu uzyskania jednolitej masy jajecznej, zmniejszyć obroty na 3 i dodawać powoli mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ucierać do uzyskania masy makowej, przełożyć do miski, tą oczyścic i osuszyc ubic z białek pianę sztywną i dodac ją do masy makowej mieszając do połączenia delikatnie, dodac bakalie drobno posiekane, wymiszac wylać mase na blaszkę wyłożoną papierem.

Masa serowa

Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na ok 30minut, po tym czasie odcedzić

Ser zemleć 3 razy, cukier, cukier waniliowy zemlec na puder dodac żóltka i ucierać do uzyskania masy jajecznej zmniejszyć obroty na 3 i dodawać i powoli zwiększać obroty, miksować do uzyskania puszystej masy serowej, dodac odcedzone rodzynki, skórke pomarańczową wymieszać delikatnie i wylać na masę makową.

Piec w piekarniku 180 st-80 min po 50 minutach przykryć z góry sernik folią aluminiową, aby nie spiekła sie za bardzo 🙂

Upieczone, wyjąć lekko przestudzic i polac polewą czekoladowa, posypał płatkami migdałów, kokosem

*jak sprawdzić czy sernik sie upiekł?

wbić długi patyczek (do szaszłyków)wyjąć jesli jest suchy to ciasto gotow 🙂 jeśli zdarzy się wilgotny i z ciastem obklejonym to musimy włozyć jeszcze do piekarnika na chwilkę

Metoda Thermomix

Ciasto makowe

Do naczynia wsypac mak zalać woda i gotować 15min/100st/obr2 ugotowany mak przecedzic, włożyć do naczynia, utrzeć 1min30s/obr9 przełożyć do innego naczynia. Oczyścic i osuszyć naczynie wsypac cukier i zemleć 15s/obr8 dodac żółtka i ucierać1min/obr6, obroty zmniejszyć na 6 i stopniowo dodawac mak i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia ucierać jeszcze przez 30s, przełozyc do miski, ubić z białek pianę sztywną i wymieszac  z masą makową, dodac migdały wcześniej zmielone lub pokrojone drobno, wymieszać wylać na blaszkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia, zrobić delikatne wgłębienia w masie (można to pominąć, ale dzięki nim fajnie wpłynie masa serowa i będa takie kopce ;))

Przygotowac ciasto serowe 

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić

Do naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy zemleć 15 s/obr 8 dodac żółtka i masło, ucierać 1 min 30s/obr 5, po tym czasie ucierając dodawać stopniowo ser i utrzec na puszystą masę 1 min/obr 5

Przełożyc masę serową do miski dodac rodzynki, skórkę i wymieszać, ubić z bialek pianę dodac do masy i wymieszać do połączenia składników, wylać na mase makową

Włożyć do piekarnika rozgrzanego 180 st piec 80 min na drugiej szynie od dołu, po 50 minutach przykryć sernik z góry papierem aby sie nie spalił, 5 minut przed końcem przygotowac polewę czekoladową czyli do naczynia wrzucic masło, kostki czekolady rozpuścic w kąpieli 3 min/70 st/obr 2, dodac cukier puder, kakao

podgrzać 3 min/50 st/obr 2

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s