SERNIK PIERNIKOWY

2015-12-21 08.45.42

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki typ 500 Młyn Kopytowa
  • przyprawy do piernika (1 łyżka)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku

Masa serowa:

 Ciasto

Składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Tortownicę 28 cm wysmarowac masłem, jedną część ciasta wyłożyć na dno torownicy a drugą owinąć w folię i włożyć do zamrażarnika (na czas przygotowania masy serowej)

Masa serowa

Żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po łyżce sera, sok i skórkę cytrynową, budyń z proszkiem. Cały czas miksując na jednolitą masę( będzie gesta)Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masa serową i delikatne wymieszać.

Wyłożyć na surowe ciasto. Wyrównać masę na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.
Piec ok. godziny w temp. 160 stopni.
Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku i pozwolić mu ostygnąć.

Jeśli chcecie wysoki sernik użyj tortownicy 22 cm

2015-12-20 16.09.42

2015-12-21 08.52.04

 źródło z internetu po modyfikacji

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s