BARSZCZ Z USZKAMI

2015-12-23 12.29.52

Składniki

zakwas

4 litry wody

włoszczyzna:

  • 3 pietruszki korzeń
  • nać pietruszki
  • 2 kg buraków
  • 4 marchewki na pół przekrojone
  • seler duży połówka
  • ziele angielskie 8 ziarenek
  • 5 liści laurowych
  • 2 cebule obrane, przekrojone na pół
  • ziarna pieprzu kolorowego 10szt
  • majeranek 2 łyżki
  • 2 jabłka kwaśne przekrojone na pół ze skórką
  • 1,5 głowki czosnku, przekrojona na pół w całosci dodana
  • kilka suszonych grzybków
  • przyprawa uniwersalna dwie łyżeczki

1 l zakwasu na barszcz czerwony

uszka

Do garnka wlewamy wodę wrzucamy włoszczyznę i pozostałe składniki, gotujemy 30 minut po tym czasie kiedy warzywa puszczą swoje smaki dodajemy buraki surowe pokrojone w cienkie plasterki aby uwolniły swój aromat, smak..gotujemy 30-40 minut, wyjac warzywa razem z burakami, potem dodamy zakwas i barszczyk będzie gotowy.

Nie można zagotowac tylko podgrzać, gdyby zdażyło się ze za mało słony można dodać sól, plus cukier do smaku.

Można serwować z pasztecikami, czy do picia w kubeczku dodatek do krokietów…

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s