PROSTE CHLEBY NA ZAKWASIE

2015-12-10 10.55.08
Chleb orkiszowy na zakwasie

Składniki na chleb orkiszowy keksówka 22cm

  • 450 g mąki pszennej typ 750 (lub typ 650) Młyn Kopytowa
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 310 ml letniej wody
  • 10 g łyżeczki soli
  • płatki górskie do posypania chlebka/słonecznik

Papier do pieczenia do wyłożenia foremki

oliwa z oliwek do spryskania papieru

2015-12-10 10.54.37
Chleb pszenny graham

Składniki na chleb pszenny graham keksówka 25

Papier do pieczenia do wyłożenia foremki

oliwa z oliwek do spryskania papieru

Czynności powtarzamy z drugim chlebkiem…

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól.

Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne (wyrabiałam thermomix 2 minuty/interwał)

Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i spryskać oliwą (łatwiej odejdzie na papier po upieczeniu od chlebka) przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i posypać płatkami, przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 4 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.

Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika.

Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszam temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.

Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

2015-12-09 15.15.25

2015-12-09 20.06.24

2015-12-09 20.18.46

2015-12-09 20.34.02

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s