ŻEBERKA W SOSIE GRZYBOWYM

2015-12-02 18.17.01

Składniki dla 3 osób

  • żeberka w pasku 700 g
  • grzybki suszone 3 łyżki
  • przyprawa do żeberek z miodem
  • ziele angielskie 2 szt
  • liść laurowy
  • czosnek 1 ząbek
  • pieprz i sól do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

sos

1/2 szklanka wody

Żeberka podzielić na kawałki, opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę położyć żeberka przyprawić i obsmażyć z obu stron, wrzucić ziele i liść oraz poszatkowany drobno czosnek. podsmażyć jeszcze 10 minut pod przykryciem wlać dwie szklanki wody, dodac grzybki i dusić uzupełniając wodą czas ok 1 h i 45 minut. Po tym czasie wyjąć mięsko, z mięsa wyjąć kości które same wychodzą 🙂

Przygotować sos: do szklanki wlać sosu z patelni dolać odrobinę wody przegotowanej dodac mąkę i wymieszać aby nie było grudek. wlać na patelnię i wymieszać, gdy juz otrzymamy konsystencje aksamitnego sosu włożyć mięso i poddusić razem 10 minut.

2015-12-02 17.51.21

2015-12-02 18.16.19

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s