PROSTY CHLEB PSZENNO ORKISZOWY NA ZAKWASIE

2015-11-30 12.27.46

Keksówka 25 cm

Składniki
  • 460 g mąki pszennej typ 750 (lub 500) Młyn Kopytowa
  • 90 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 310 ml letniej wody
  • 10 g łyżeczki soli
  • płatki górskie do posypania chlebka

Papier do pieczenia do wyłożenia foremki

oliwa z oliwek do spryskania papieru

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól.

Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.

Formę keksówkę 25-27 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskać oliwą (łatwiej odejdzie na papier po upieczeniu od chlebka) przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i posypać płatkami, przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 4 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.

Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika.

Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszam temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.

Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Wykonanie Thermomix

Przygotować keksówki lub jedną o dł. 25-27 cm, wyłożyc papierem, jeśli mamy silikonowe nie trzeba niczym wykładać.

Do naczynia wsypać mąki dodać sól, ziarna i zakwas, delikatnie wlać wodę

wyrobić 2-3 min/interwał do momentu aż ciasto bedzie odchodziło od ścianek naczynia. Przełożyć do formy i wyrównać zwilżana w wodzie łyżką. posypać płatkami i do wyrośnięcia ok 4 h. Odstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 40 st.

Nagrzewamy piekarnik do 220st skropić górę chleba i włożyć do piekarnika, pieczemy 20 minut zmniejszamy do 190st i pieczemy jeszcze 20 minut

2015-11-30 10.00.50

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s